Slutshaming en Sletvrees

slutshaming sletvrees

Ik wilde dit stuk al een hele poos schrijven. Al sinds ik bericht kreeg, naar aanleiding van een post, van iemand die me een hoer noemde. (Ik schreef er hier kort over). Ik heb er absoluut niet wakker van gelegen en ben al helemaal niet anders gaan schrijven, maar de feministe in mij had een field day. En toch schrijf ik het nu pas, omdat het een lastig stuk is om te schrijven. Ik heb er lang over gedaan in elk geval, en bijzonder genoeg blijft het, ondanks het jaartal, relevant. Slutshaming blijkt van alle tijden.

Dat ik een hoer genoemd werd, verbaasde me niet in de zin dat ik het al lang vond duren voordat iemand dat deed. We weten allang dat sommige mannen (en vrouwen) zich aangesproken voelen door de seksuele keuzes van een ander. Daarbij, ik schrijf veel over seks, soms expliciet en daar heeft iedereen een mening over. Stiekem is andermans seksleven vreselijk interessant. Mijn keuze om het mijne het internet op te gooien is de mijne en iedereen mag daar wat van vinden. Maakt me dat een hoer? Nee.

Het blijft een vreemde gewaarwording: ongetrouwde vrouwen mogen blijkbaar geen seks hebben, laat staan ervan genieten. Of het feit dat er mensen zijn die ervan overtuigd zijn dat seks op een eerste date je kansen op een duurzame relatie verkloten. Het moge duidelijk zijn dat dat voor vrouwen geldt. Mogen single mannen seks hebben op een eerste date? Geen idee. Daar schrijft geen blad over, noch worden ze aan de schandpaal genageld.

En hoe komt het, dat als er weer een seksvideo gelekt wordt, de dame gechanteerd wordt en zich moet schamen? Voor het gemak vergeten we even dat er aan die piemel ook een man vastzit die toch ook leuk meedeed. Een naakte vrouw is chantabel, een naakte man wordt een gevalletje Dave Roelvink. Daar vinden we ook wat van, maar die werd tenminste nog lekker afgezogen, dus laten we ons richten op het meisje.

Soms is er die afweging; zal ik met hem mee naar huis gaan? Ik heb zin, maar misschien moet ik het eens niet doen. Ingegeven door de 3 dates regel, het gevoel dat het niet ‘hoort’ of omdat ik het eens anders aan wil pakken. Soms vraag ik me af of het sletterig is. Echt, jezus. Alsof ik verantwoording af moet leggen. Uiteraard doe ik het toch, want zin.

En dan verschijnt er weer een lijst met namen en rugnummers en voelen meisjes zich genoodzaakt een protest filmpje te maken. Want ze zijn promiscue geweest, en hebben het lef gehad seks te hebben terwijl ze geen relatie hebben. Ze worden te schande gemaakt en ik kan me daar vreselijk boos over maken.

Here’s the thing; seks is leuk, maar blijkbaar moeten we daar nog steeds schuchter over doen. Stel je voor dat je als vrouw het heft in eigen hand neemt. Blijkbaar is andermans seksualiteit een bedreiging. Na al die jaren, al het werk wat gedaan is voor ons, zijn we nog steeds niet vrij. Vrij van de korte rokjes opmerkingen, vrij van wijzende vingers en vrij van objectificatie. Mind your own fucking business.

Weet je wat? We tinderen door, we neuken wanneer we er zin in hebben en we laten ons vooral niet tegenhouden. Die meervoudige orgasmes verdienen we.

You may also like

5 reacties

  1. Amen! Ik kan er ook zo moe van worden, en het ook zo irritant vinden dat ik toch ergens in me achterhoofd houd; moet ik dit doen? Krijg ik dan een naam? Vreselijk irritant! Toevallig heb ik ook een opzet staan voor een blog over dit onderwerp maar dan net van een andere invalshoek.

    1. ‘Grappig’ dat het bij jou ook zo leeft! Het is van de gekken dat we nog steeds afgerekend worden op ons gedrag als vrouw zijnde als het daarop aankomt. Zou er graag eens een blog vanuit het mannelijke oogpunt over lezen, maar ja… Ben benieuwd naar de jouwe!

  2. Zo herkenbaar! Je hoort wel vaker dat het voor mannen oké is om casual ingesteld te zijn op het vlak van seks, terwijl vrouwen het in dat geval niet zo nauw nemen met hun eer en moraal. Ik dacht dat dat die kloof anno 2017 wel gedicht was, maar reacties als deze bewijzen helaas het tegendeel. Mooi aangekaart en sterk einde, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *